Violiste Noa Wildschut opent nieuwe concertserie in Koningszaal

Koningszaal Groote Museum
Plantage Middenlaan 41-43
1018 DC Amsterdam
Kaarten vanaf € 10 via:  http://dagtickets.artis.nl/programmering
Aanvang 11.00

Op zondag 16 oktober vindt het eerste concert plaats van een nieuwe concertserie in de Koningszaal van het onlangs door koningin Maxima geopende Groote Museum. Een zaal die een roemruchte historie heeft, een belangrijk cultureel centrum was en in volle glorie is gerestaureerd

In deze concertserie op de zondagochtend presenteert een grote variëteit van topmusici zich aan een breed publiek van jong en oud. Bij alle concerten zullen natuur en wetenschap de rode draad vormen en teneinde de toegankelijkheid voor met name jonge gezinnen te vergroten, zal dirigent Jules van Hessen (Maestro Jules) de concerten op zijn kenmerkende, attractieve wijze toelichten. De internationaal gelauwerde violiste Noa Wildschut zal vergezeld van de Duitse pianiste Elisabeth Brauss de spits afbijten met op het programma onder meer muziek over een geheimzinnige rivier. Verder muziek van Maurice Ravel en Francis Poulenc

Initiatiefnemer tevens buurman van Artis, cellist Roeland Duijne: “De zaal klinkt geweldig en heeft een unieke sfeer. Gezinnen die een bezoek aan Artis en het fascinerende Groote Museum brengen hebben nu een prachtige mogelijkheid om een inspirerend concert aan hun Artis beleving toe te voegen.”

m.m.v. Noa Wildschut (viool) 
Elisabeth Brauss (piano)
Roeland Duijne (cello)
presentatie: Jules van Hessen (Maestro Jules)

 

Biografiën

Noa Wildschut

Biografie

“Een wonder aan muzikaliteit, origineel, spontaan, altijd vrij”

– Süddeutsche Zeitung

Nederlandse violiste Noa Wildschut (2001) is slechts 21 jaar oud, maar is al jaren geen onbekende meer in de klassieke muziekwereld. Als 6-jarige was Noa soliste op het “Kinderprinsengrachtconcert 2007”, dat live op televisie werd uitgezonden. Op haar 7e maakte ze haar debuut in de Grote Zaal van het Concertgebouw te Amsterdam met een optreden tijdens “The Night of the Promising” en in 2016 werd ze een “exclusive recording artist” bij Warner Classics.

Door de jaren heeft Noa al een mooie staat van dienst opgebouwd en is ze veelgevraagd jonge gast voor festivals, recitals en solo-optredens in binnen-en buitenland. Ze speelde samen met inspirerende musici zoals Janine Jansen, Anne-Sophie Mutter, Menahem Pressler, Igor Levit, Enrico Pace, Quirine Viersen, Paolo Giacometti, Arthur en Lucas Jussen. Noa speelde veel samen met pianist en festivalorganisator Yoram Ish-Hurwitz en in recente jaren vormt Noa een vast duo met de Duitse pianiste Elisabeth Brauß.

Ze werkt samen met orkesten als het Pittsburgh Symphony Orchestra, Royal Scottish National Orchestra,
Royal Liverpool Philharmonic, Rotterdams Philharmonisch Orkest,
Radio Filharmonisch Orkest,
Residentie Orkest, Nederlands Philharmonisch Orkest, Noord Nederlands Orkest,
Philharmonie Zuidnederland, Nederlands Kamerorkest, Concertgebouw Kamerorkest, Camerata
Saltzburg, Kremerata Baltica, de Mutter Virtuosi, Konzerthausorchester Berlin, Luzerner Sinfonieorchester,
Sinfonieorchester Basel, Orquestra Sinfônica de João Pessoa in Brazilië, Orquesta Sinfoniónica de Guayaquil in Ecuador, in samenwerking met dirigenten als Manfred Honeck, James Gaffigan, Michael Sanderling, Vasily Petrenko, Anja Bilmaier, Nicholas Collon en Elim Chan.

“Voor mij is het mooiste van muziek maken de blijdschap die het mensen kan geven en het plezier om samen met anderen te spelen.”

Noa won veel prijzen op jonge leeftijd, zoals de eerste prijs in het Internationale Vioolconcours Louis Spohr 2010 (op haar 9e), de eerste prijs tijdens de Iordense Viooldagen 2012 (op haar 10e) en de Concertgebouw Young Talent Award 2013 (op haar 11e) en ontving ze de Kersjesvioolbeurs 2017 (op haar 16e). Op Festspiele Mecklenburg-Vorpommern is Noa bekroond met de WEMAG-solistenprijs 2018.
Noa is door de European Concert Hall Organisation geselecteerd om als ECHO Rising Star in seizoen 2019/20 door Europa touren en te spelen in de grote concertzalen.

Noa begon haar vioollessen bij Coosje Wijzenbeek, die haar op haar vierde onder haar hoede nam.
Vanaf haar twaalfde is Noa leerlinge van Vera Beths aan het Conservatorium van Amsterdam.
Momenteel studeert Noa ook bij Antje Weithaas aan de Hochschule für Musik Hanns Eisler in Berlijn.

Naast de reguliere lessen volgde Noa masterclasses en lessen bij Ivry Gitlis, Jaap van Zweden, Menahem Pressler, Frank Peter Zimmerman, Anner Bijlsma en Liviu Prunaru. Van 2014 tot 2019 maakte Noa deel uit van het strijkorkest Mutter Virtuosi en was ze bovendien officieel “Stipendiat” als jongste ooit van de Anne-Sophie Mutter Stiftung, die haar een brede ondersteuning bood in haar ontwikkeling. 

De NTR maakte de documentaire “Noa11”, die in november 2012 werd uitgezonden en in september 2017 kwam de documentaire “A Family Quartet” uit over Noa en haar familie, die in veel Nederlandse bioscopen werd vertoond en op televisie werd uitgezonden.

Noa’s stok is een een prachtige Dominique Peccatte, midden-19e-eeuws, haar ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. Noa speelt op een viool uit 1750 van Giovanni Battista Guadagnini, die eerder bespeeld werd door violist Joshua Bell, haar genereus ter beschikking gesteld door een beschermheer via de Tarisio Trust.

Elisabeth Brauss begon met pianolessen toen ze zes was en werd in 2010 toegelaten aan de Musikhochschule in haar geboortestad Hannover. Na haar eerste prijs op de International Steinway Competition in Hamburg won ze onder meer de Kissinger KlavierOlymp in Bad Kissingen (2016), het pianoconcours ‘Ton und Erklarung’ in Frankfurt (2015) en het Tonali-concours in Hamburg (2013).

Een aantal orkesten engageerden Elisabeth Brauss inmiddels als solist, waaronder de Bochumer en de Dortmunder Symphoniker, de Deutsche Kammerphilharmonie Bremen, het hr-Sinfonieorchester in Frankfurt, de NDR Radiophilharmonie Hannover, het BBC Scottish Symphony Orchestra en het Ulster Orchestra (BBC Proms in the Park in Belfast).

De pianiste is daarnaast een enthousiast kamermusicus, en in haar Rising Stars-tournee 2019/20 met Noa Wildschutspeelt ze op podia als de Philharmonie de Paris, de Elbphilharmonie Hamburg, het Palau de la Música in Barcelona, de Kölner Philharmonie en het Barbican Centre in Londen. Solorecitals gaf ze onder meer in Wigmore Hall in Londen en op de festivals van Schleswig Holstein en Snape Maltings.

De in voorjaar 2017 verschenen debuut-cd van de pianiste met werken van Beethoven, Prokofjev, Chopin en Denhoff werd Editor’s Choice in het muziekblad Gramophone. Elisabeth Brauss maakt momenteel als een

Roeland Duijne begon zijn cellostudie op negenjarige lee3ijd. Hij studeerde achtereenvolgens bij Tibor de Machula, Anner Bijlsma (Kon. Conservatorium te Den Haag), Maurice Gendron

(Conservatoire Natonal Supérieur de Paris) en Janos Starker (Indiana University in Bloomington). Hij maakte zijn debuut in 1984 als solist in Elgar’s celloconcert met het Nederlands Studenten Orkest, waarna diverse optredens in binnen- en buitenland volgden. Zo verleende hij medewerking aan het Ensemble Intercontemporain o.l.v. Pierre Boulez en maakte hij deel uit van het QuinteYe de Paris. Jarenlang was hij (pv-)solocellist van onder andere het ResidenEe Orkest, Limburgs Symfonieorkest en het Irish Chamber Orchestra.

Diverse tournees brachten Roeland naar het Verre Oosten. Zo trad hij op als solist met de symfonieorkesten van Beijing, Sjanghai, Kanton, Kuala Lumpur, Singapore, Macau en Bangkok. Met de pianiste Rie Tanaka gaf hij recitals in Sapporo, Osaka en Tokyo.                                                                        
In Vredenburg verzorgde hij de wereldpremière van Johan de Meij’s celloconcert Casanova (2000). Sindsdien hee3 hij dit succesvolle werk met de meest vooraanstaande symfonische harmonieorkesten wereldwijd uitgevoerd.
In juli jl. bracht hij samen met dirigent Arjan Tien in Durban (Zuid Afrika) de symfonische wereldpremière ten gehore. 
Van 2006 tot 2014 is hij solocellist en onderdeel van het arEsEeke team van het Magogo Kamerorkest geweest. Afgelopen drie jaar was hij gastdocent in Kuala Lumpur.                                                                   

Roeland is een gepassioneerd jazz- en popmuziek liecebber. Zo is hij iniEator van Mellow Cello, een muzikale popformaEe waarin de cello een opmerkelijke hoofdrol speelt. Onlangs tekende hij een exclusief contract bij Universal Music.
Bij het Nederlands Theaterorkest/Maestro Jules Orkest is hij al jaren een vaste waarde. Zijn razend virtuoze en emoEonele solo optredens in het Concertgebouw maken elke keer weer een diepe indruk. Zijn vertolking van het  Celloconcert van Friedrich Gulda behoort tot één van de absolute hoogtepunten van deze samenwerking.

Roeland Duijne bespeelt een Giuseppe Sgarbi cello uit 1853.

www.mellowcello.nl hYps://youtu.be/zrxU4V-SmmI

Na begonnen te zijn als klarinettist in het Hofstad Jeugdorkest sloot Jules van Hessen zijn directie studie bij Pierre Stoll en Louis Stotijn af met een concert met het Residentie Orkest. Hij volgde masterclasses bij o.a. Jean Fournet, Edward Downes en Gennadi Roshdjestvensky. Sindsdien heeft hij verschillende prijzen gewonnen op internationale concoursen voor dirigenten, waaronder twee prijzen op het Internationale Malko- concours in Kopenhagen. Verder won hij de Zilveren Roos op het Internationale Dirigentenconcours van San Remo en was hij prijswinnaar van het Stravinsky-concours in Graz.

Op de Internationale Dirigentencursus van de NOS behoorde hij twee maal tot de dirigenten die zich op het slotconcert mochten presenteren.
Jules van Hessen was de eerste Nederlandse dirigent die de grote orkesten in China heeft geleid, in steden als Beijing, Shanghai en Guangzhou.
Verder heeft hij onder meer in de Verenigde Staten, Denemarken, Engeland, Brazilië, de Baltische Staten, Thailand, Mexico en het Midden-Oosten gedirigeerd. In Nederland heeft hij voor vrijwel alle professionele orkesten gestaan. 
Naast het symfonische repertoire heeft van Hessen ook veel interesse voor muziektheater en opera. 

Al sinds de oprichting in 1985 is hij muzikaal leider van het Nederlands Theaterorkest, dat onlangs omgedoopt is tot het Maestro Jules Orkest. Naast zijn muzikale talent, heeft Jules van Hessen nog vele andere kwaliteiten. Dit blijkt onder andere uit zijn presentatiewerk voor de NPS op Radio 4, zijn adviseurschap bij het TV programma De Tiende van Tijl, zijn bijdragen aan AVROTROS’ Ken Uw Klassieken en uit de lezingen die hij houdt voor het bedrijfsleven over leiderschap en teambuilding.

Vijf jaar geleden presenteerde Jules in het toen net heropende Muziekpaleis TivoliVredenburg een nieuwe concertserie met het toenmalige Het Gelders Orkest: Meesterwerk in Concert – Maestro Jules Onthult. Voor de pauze lichtte hij aan de hand van live gespeelde muziekfragmenten het na de pauze uit te voeren werk toe. Op basis van het succes is de serie inmiddels uitgebreid en in meerdere concertzalen te zien en te horen. Zo zijn naderhand onder meer ook het Residentie Orkest en het Radio Filharmonisch Orkest bij deze concertformule betrokken. De AVROTROS heeft rond Kerst 2016 drie van deze voorstellingen met het Radio Filharmonisch Orkest integraal en op prime time uitgezonden. Het concert concept Maestro Jules Onthult gaat binnenkort ook haar vleugels uitslaan naar het buitenland, waaronder Duitsland waar een samenwerking is aangegaan met de Neue Philharmonie Westfalen.

Jules van Hessen is recentelijk in Het Concertgebouw, na het dirigeren van het Philips Symfonie Orkest met Mahlers Achtste Symfonie door de locoburgemeester van Amsterdam Simone Kukenheim benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau vanwege zijn enorme verdienste als Ambassadeur van klassieke muziek.